Ecologisch en duurzaam verbouwde koffie Ambachtelijk gebrand

Branden met zorg en aandacht

Met de grootst mogelijke zorg kopen we onze groene koffie in. Vanzelfsprekend willen we daarom ook dat de unieke smaak en geur van de bonen volledig tot z'n recht komt bij het drinken. Dat houden we graag zelf in de hand en daarom branden we onze koffie zelf. Ambachtelijk, met alle tijd en aandacht die goede koffie verdient. En nooiit eerder dan noodzakelijk. Optimaal vers dus!
Voor de melanges van Laresso zijn de beste Arabica soorten gebruikt, afkomstig van de beste koffieplantages over de hele wereld. Na oogst wordt elke koffieboon op verschillende kenmerken gecontroleerd en gebrand. Bij het branden ontstaat de bruine kleur en specieke geur en smaak van de koffieboon.  Licht, medium, vol of Italiaans: de manier van branden bepaalt mede de definitieve smaak.
Daarmee zetten wij u de allerlekkerste koffie voor....


Slow roast

Bij onze manier van branden draait alles om geduld en aandacht. Industriële branderijen branden de bonen snel en onder hoge temperaturen. Bij ons gaat het langzaam en onder lagere temperaturen (ca 200 graden) in de grote gietijzeren trommel van onze koffiebrander.  Daarin draaien de bonen snel rond en worden ze gelijkmatig geroosterd. Tijdens het branden karamelliseren de suikers in de koffieboon en door het Maillard-effect worden de suikers en eiwitten omgezet in smaak en geur. De boon zwelt tot wel 1,5 keer zijn grootte en verliest tijdens het roosteren ongeveer 15% van zijn gewicht. Door de lage temperatuur en de langere brandtijd spreken we van ‘slow roast’.   Dit is de best manier om de smaak en het aroma van de bonen volledig tot hun recht te laten komen.
 

Duurzame koffie

Miljoenen boerengezinnen wereldwijd bestaan van de teelt en oogst van koffie. Wij vinden het belangrijk dat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun bonen, kunnen werken onder goede omstandigheden en hun kinderen onderwijs kunnen geven. Steeds meer consumenten kopen graag koffie met een duurzaam  keurmerk. Bij Laresso Coffee zijn wij blij dat Rainforest Alliance en UTZ gecertificeerde producten onderdeel zijn van ons assortiment.

 

UTZ Certified

UTZ CERTIFIED geeft de zekerheid dat koffie is geproduceerd op plantages waar verantwoord wordt omgegaan met landbouwchemicaliën, de arbeiders en hun families toegang hebben tot fatsoenlijke huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs en dat hun arbeidsrechten worden beschermd. Verder streeft UTZ CERTIFIED ernaar om koffieboeren in staat te stellen om hun afzetmarkt te vergroten en betere relaties aan te gaan met hun kopers door middel van professionele landbouw- en marketingtechnieken. Certificering geeft hen ook een betere onderhandelingspositie in de wereldwijde koffiemarkt omdat koffiebranders en koffiemerken specifiek op zoek zijn naar gecertificeerde koffie. Zo krijgen zij een betere prijs voor een beter product.

 

Rainforest Alliance Certified

Rainforest Alliance is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Rainforest Alliance is een milieuorganisatie uit de Verenigde Staten, die ecosystemen en mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn, beschermt. Een belangrijk criterium is bescherming van het regenwoud en het welzijn en het inkomen van arbeiders. Rainforest Alliance is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.